Telefonszám: +36 30 110 6060 info@stopoverholiday.com

Körutazás Észak-Görögország hegyvidékein és az Albán riviérán! (8 éj)

Magyar idegenvezetéssel
Lépj velem kapcsolatba

Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlen tájaira, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe, illetve Dél-Albánia líraian szép mediterrán vidékeire vezet utazásunk. „Zeusz lakhelye”, a felhőkbe takaródzó Olümposz lábaihoz,- az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan szikláihoz és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység máig szinte érintetlen falvaiba.
Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével, Görögország legeldugottabb völgyeiben.

Tavaszi sétákkal „mindkét oldal” tengerpartjain (Égei-tenger és Jón-tenger) – s persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Thesszaloniki, Vergina, Butrint, Gjirokastra) is. Az időzítés sem véletlen: Az áprilisi nap már igazi mediterrán túra-hőmérséklettel és a virágillattal kecsegtet…, de még hófödte hegyekkel a körbeölelő tájban.
Amennyiben szeretné részletesen megnézni csomagajánlatunkat, kérjük görgessen az oldalon lefelé és minden információt megtalál.

Árak és programleírás

 

Turnusok Részvételi díj*


HAMAROSAN
HAMAROSAN



Az ár tartalmazza


Az ár nem tartalmazza


Egyéb költségek




  • a repülőjegyet illetékkel (melynek értéke:
    kb. 120.000 Ft)
  • a szállást 4*-os szállodák kétágyas szobáiban
  • a reggelis ellátást
  • a megadott programokat
  • a helyszíni közlekedést
  • a magyar idegenvezetést indulástól az érkezésig
 

  • a belépőket
    (helyszínen fizetendő)
    kb. 70 EUR / fő
  • az útlemondási biztosítást
    2,2%
 

  • Egyágyas felár
    136 000 Ft
  • Félpanziós felár
    78.000 Ft
  • 20 kg-os feladható poggyász
    kb. 28.500 Ft

Programleírás:

1. nap: Budapest – Thesszaloniki

Találkozó a hajnali órákban a Liszt Ferenc repülőtéren, majd elrepülés menetrend szerint Thesszalonikibe, a modern Görögország és a néhai Bizánci-Birodalom “második fővárosába”, Symprotévousa-ba, ahogy a bizánci időkben becézték.
Délelőtti transzfer a repülőtérről a Fehér-toronyhoz, a város tengerparti sétányának legismertebb műemlékéhez, menet közben felkészüléssel az UNESCO világörökségi védelem alatt álló bizánci- és korai keresztény építészeti remekekről. Rövid séta a tengerparton, majd feljutás az Ano Poli (Felsőváros) fellegvárába, a Heptapyrgion-ba. Az alattunk elterülő metropolisz látványának élvezete a rómaibizánci falakról, néhány szóval Szent László király unokája, I. (Nagy) Mánuel császár (1143-1180) koráról – sőt, a még ennél is régebbi időkről – s a már ezer éve is 150.000 lakosú “második főváros” néhai életéről. Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938) szülőházának megtekintése, történetekkel a XX. század elejének fontosabb változásairól, eseményeiről. Látogatás gyalogosan a Hagios Demetrios bazilikánál (megtekintés belülről is), az ókori római Fórum romjainál, majd Galerius császár Rotundájánál, illetve Diadalívénél. Szabadidő az Arisztotelész-téren, az Alsóváros főterén, majd séta a tengerparton Nagy Sándor (Kr. e. 336-323) emlékművéhez. Rövidke méltató megemlékezés a város névadójáról, Nagy Sándor húgáról, Thesszaloniké királynéről. Éj Thesszalonikiben.

2. nap: Pella – Vergina – Meteorák

Reggeli után utazás a néhai Makedón Királyság fővárosa, Pella romjaihoz, s a romváros nagyszerű régészeti múzeumába. Útközben történetek Nagy Sándor apja, II. Philipposz (Kr.e. 382-336) uralkodásáról, az ókori makedón hadviselésről, a Korinthoszi Szövetség létrehozásáról, Démoszthenész filippikáinak értelméről / értelmetlenségéről.
Továbbutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Verginába (ókori nevén Aigai), II. Philipposz nekropoliszába. A páratlan szépségű földalatti sírok, s az onnan kikerült pazar aranyszarkofág, arany ékszerek és uralkodói aranyfegyverzet (!) megtekintése, a méltán világhírű sírkamra-múzeumban.
Utunk folytatása nyugatra, a Jón-tengeri partvidék irányába. Útközben a legendás Olümposz (2.919 m) hófödte vonulatának fényképezése (jó látási viszonyok esetén), illetve az Olümposz Nemzeti Park természetföldrajzának vázlatos áttekintése.
Délutáni utazás az UNESCO világörökségi Meteorák / Meteora drámai szépségű vidékére. A Thesszália-síkság és a Píndosz-hegység találkozásánál kialakult platóvidék a világon egyedülálló táj. Gigantikus homokkőtornyai, valószínűtlenül meredek, az égbe nyújtózkodó konglomerátum tömbjei 24 ősi kolostornak adnak otthont. A kolostorok közül több XI. századi (!), az épületek és az azokon belüli freskók sokasága a bizánci művészet remekei. Esti érkezés a Meteorákhoz. Éj a Meteoráknál.

3. nap: Meteorák – Píndosz-hegység – Joánnina

Reggeli után látogatás két kiválasztott kolostorban, majd rövid séták a legszebb kilátópontokon, a lélegzetelállító panorámák fényképezésével.
Délutáni “beutazás” a Píndosz-hegység tájaira, Görögország legnagyobb tömegű és legvadregényesebb magashegységi vidékére. A 160 km hosszúságú, s számos vonulatból felépülő hegységrendszer “Görögország gerince”, a néhai történelmi tartományok (Thesszália; Makedónia; Epirusz) természetes határa, illetve a mai görög-albán államhatár nyáron is sokszor hófödte, szinte áthatolhatatlan fala. A XXI. századig csak nagyon nehezen elérhető (vagy elérhetetlen) alpesi vidék még a mai napig sem “került be” a turisztikai köztudatba. Magashegységi falvai, erdői, kanyonvidékei és 2.200 m feletti vonulatainak sokasága – jobbára ismeretlenek. A “balkáni Kaukázus” nagyrészt Epirusz régió területéhez tartozik, a görög mellett aromán és albán közösségekkel. Utazás közben szemelvények Epirusz múltjából – Pürrhosz epiruszi király (Kr.e. 318 – 272.) és a Tarentumi háború korától – az oszmán idők és a II. Világháború gerilla hadviseléséig.
Délutáni látogatás Epirusz tartományi fővárosa, Joánnina belvárosában. A Pamvotis-tó partján fekvő, 120.000 lakosú egyetemi város az emberi emlékezet kezdetei óta lakott. Falait és városi jogait Nagy Jusztiánusz (527 – 565) bizánci császár erősítette meg, ezért is viseli az ő nevét. 1430 – 1913 között oszmán vilajet és pasasági központ volt, tóparti várhegyének leghíresebb, ma is álló épületeit Ali Pasha („Janina Oroszlánja”) építtette, az 1800-as évek elején. Közös séta az óvárosban, a középkori falakon belül, Ali Pasha sírjához és a Nagymecsethez. Éj Joánnina körzetében.

4. nap: Kipoi – Víkosz-kanyon

Reggeli indulás a Voidomatis folyó partján épült Kipoi ősi falujába. Útközben néhány szó a körülöttünk tornyosuló Pindus-, Tzoumerka- és Víkosz – Aoös Nemzeti Parkok vadonjáról, növény- és állatvilágáról. Séta a Voidomatis mentén az oszmán időkben (XVIII – XIX. sz.) épített csodálatos szamárhátú hidaknál (és hidakon át, ahol lehetséges). A legismertebb műemlékhidak: Kokoris-híd, Plakidas-híd, Lazaridi-híd.
Utazás a lélegzetelállítón szép, 12 km hosszú, 1.000 m mélységű Víkosz-kanyon déli, felső pereméhez. Séta Kapesovo hegyi falujában, az aktuális útviszonyok ellenőrzése, majd felkapaszkodás Vredeto falujába busszal – vagy gyalog. Feljutás a Beloi-kilátóponthoz, a csodálatos panoráma élvezetével.
Délutáni utazás busszal Monodendri festői hegyi városkájába. Az Oxya parkoló megközelítése busszal, majd az Oxya-kilátó egyedi tájképeinek élvezete, fotózása.
Késő délutáni utazás a kanyon északi, „alsó” kijáratához, Víkosz falujába. A páratlan táj és csend nyugalmának élvezete. Esti visszaérkezés szállásunkra. Éj Joánnina körzetében.

5. nap: Utazás Dél-Albániába – Gjirokaster – Sarandë

Reggeli után utazás az albán határra. Albánia múltjának, földrajzi környezetének bemutatása – a teljesség igénye nélkül. Néhány szó Észak-Epirusz (Dél-Albánia) és az Albán-Riviéra turisztikai különlegességeiről.
Látogatás Gjirokaster UNESCO világörökségi védelem alatt álló, máig középkori, törökös hangulatot árasztó, hegyi városában: Argiokasztron (a város X. századi neve) bizánci erődje a X-XI. sz-ban bővült kereskedelmi központtá. 1417-ben került török fennhatóság alá, Ergiri néven. Ma ez (Berat városával közösen) Albánia legszebb műemlékvárosa – s a legépebben megőrzött balkáni oszmán óváros. Több mint 200 védett XVII-XVIII. századi háza, mecsetjei és bazárja igazi keleti világot őriznek. (Ceremóniamentes hálaadás Enver Hoxha kommunista diktátornak, amiért itt született, s ezért védett skanzenvárossá nyilvánította a település óvárosát, anno.) Séta a zegzugos középkori utcákon, felkapaszkodással a fellegvárba. Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd kiadós szabadidő és vásárlási lehetőség a Bazárban.
Továbbutazás a Syri i Kaltërnél zubogó, híres Kék szem-forráshoz. A több mint 50 m mély forrásból 18.400 l/s ivóvíz tör a felszínre, ez a Bistricë folyó eredete, természetvédelmi terület. Rövid séta a forrástó körüli ligetes erdőben.
Koraesti érkezés a Jón-tenger partvidékére, Sarandë kikötő- és üdülővárosába. Az ókori görög időkben Onkhészmoszként ismert település a bizánci időkben az Agioi Saranda kolostorról kapta nevét. A Korfui-szoros vizeit halászó, főleg görög ajkú tengeri népek kisvárosaként élte meg a XX. század viharait, s az utóbbi 20 évben indult meg rendkívül dinamikus kiépülése. (Április elejétől – november végéig ritkaság a 20ºC alatti hőmérséklet, az évi napsütéses napok száma meghaladja a 300 napot.) Éj Sarandë-ben.

6. nap: Butrint Nemzeti Park – Buthrotum – Ksamil Beach

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba. Az ókori görög nevén Bouthroton, latin (római) nevén Buthrotum városát Vergilius szerint, Trójából érkező menekültek alapították. A mai vélemények alapján a legrégebbi falak 3.200 évvel ezelőtt épültek (!), az Akropolis és az Agora romjai min. 2.500 évesek, számos régészeti lelettel az ókori Attikából és Korinthoszból. A város az ókori Görögország és Magna Graecia (Szicília) hajóforgalmának fővonalán feküdt, kiemelkedő stratégia jelentőséggel. Római légionáriusait Julius Caesar és Augustus telepítette be, a római időkben igazi nagyvárossá duzzadt. A VI. századtól püspökségi székvárosként tündökölt – így az ókori görög és római városrészek bizánci negyedekkel is gazdagodtak. A romváros – nemzeti park közös bejárása. Látogatás a velencei Háromszög erődnél, majd behajózási lehetőség Ali Pasha tengeri várába.
A délutáni hazaúton rövid szabadidő és séta a Ksamil Beach strandon, a Ksamil-szigetek fotózásával. Koraesti visszaérkezés a szállodába. Éj Sarandë-ben.

7. nap: Jón-tengeri pihenőnap – Korfu

A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:
Egész napos pihenő a tengerparton vagy egész napos fakultatív hajókirándulás Korfu szigetének fővárosába, az UNESCO világörökségi Korfu-ba. Éj Sarandë-ben.

8. nap: Porto Palermó erőd – Gjipe-kanyon – Tirana

Reggeli után utazás a Ceraunian-hegység tengerparti szerpentinjeihez. A közvetlenül a tengerből „kinövő” csúcsok némelyike meghaladja 2.000 m magasságot, szokatlanul sok csapadékkal, szubtrópusi jellegű klímával. Látogatás a Palermo-félszigeten épített Porto Palermó Erődben. A festői erőd két különböző eredet-történetének (XVII. századi velencei – vagy XVIII. századi oszmán) megismerése, megvitatása a terepen.
Továbbhaladás az Albán-Riviéra vadregényes partjain, Ilias falujáig. Kb. 1 órás séta a Gjipekanyon (albánul Kanioni i Gjipesë) peremén, a kiépítetlen Gjipe strandig. Séta a Jón-tenger türkizkék vizének partján, a bátrabbaknak mártózási lehetőséggel. Közös séta a kanyon mélyén, a helyenként 15 méterre össszeszűkülő falóriások között.
Késő délutáni utazás Tiranába, érkezéskor informatív buszos városnézés az albán főváros legfontosabb látnivalóinál. Esti érkezés belvárosi hotelünkbe. (Forgalomtól függően vacsora utáni gyalogos városnézés. A helyi albán házigazda tanácsa alapján, a magyar kísérő részvételével.) Éj Tiranában.

9. nap: Tirana – Budapest

Reggeli után kijelentkezés hotelünkből, majd utazás a repülőtérre. Elrepülés közvetlen járattal Budapestre 11:00-kor, megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre déli 12:30-kor.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Foglalás és fizetés:

  • Kérjük részvételi szándékát írásban jelezze az info@stopoverholiday.com e-mail címre vagy klikkeljen a “lépj velem” kapcsolatba gombra az oldal tetején!
  • Fizetés banki átutalással vagy bankkártyával történik.

Fakultatív programok:

Korfu: 46.000 Ft/fő

Egész napos fakultatív hajókirándulás Korfu szigetének fővárosába, az UNESCO világörökségi Korfu-ba.
(A csoport elindítása min. 15 fő résztvevő esetén lehetséges.)